De vraag van eend

Waar ga je heen als je dood bent? Dat is de vraag van eend. Het is een belangrijke vraag, want eend heeft onlangs haar kuiken verloren en haar verdriet is groot en eindeloos. Iedereen die ze ontmoet heeft zijn eigen antwoord op de vraag die haar bezighoudt.

Een vertederend prentenboek over de cirkel van het leven.



In De vraag van eend houden dieren en mensen hun jaarlijkse conferentie over moeilijke levensvragen en daar legt eend haar kwellende vraag voor: 'Ik zou willen weten wat er gebeurt als je er niet meer bent. Ik bedoel als je dood bent.'

Iedereen wordt even stil want deze vraag komt van diep; eend heeft net haar kuiken verloren. Maar snel komen de tongen weer los. Dieren en mensen leggen hun dromen en verwachtingen naast elkaar. Als je dood gaat, wordt je iemand anders, je begint aan een lange reis, je vliegt tot boven de wolken of je valt in een diepe slaap. Het antwoord van de acrobaat ontlokt bij eend een glimlach: ze ziet haar kuiken in de sterren in de hemel.

Dood en rouw worden ernstig genomen. De vragen worden niet weggedrukt, de antwoorden brengen geen naiƫf 'happy end'. Toch is er aan het einde een hoopvol perspectief. De solidariteit en de uitgesproken aandacht van de andere dieren biedt het rouwend personage troost.(...) De vraag van eend heeft een vrolijke toets. Het verhaal laat zien dat er heel veel verschillende antwoorden zijn op die ene indringende vraag: 'Wat gebeurt er als je dood bent?' Dit is geen traditioneel religieus verhaal maar achter de verschillende antwoorden gaan elementen schuil die ook voor gelovigen belangrijk zijn. Bovendien nodigt het boek impliciet de kinderen en de volwassen voorlezer uit om ook een eigen antwoord te formuleren. Wat zou jij aan eend vertellen? (Rita Ghesquiere, Kerknet, november 2007)



(...) In warme kleuren en met veel humor geeft Ann Ingelbeen vorm aan de wonderbaarlijke gedachtenspinsels van schrijfster Leen van den Berg. Een verlokkend boek vol verrassende oplossingen waarbij dood en verdriet heel dicht bij de kleuter komen. (AdRdW, Het uitvaartwezen, juli 2007)




(...) In De vraag van eend leren jong en oud dat er 1001 mooie verhalen zijn na de dood. Een hartverwarmend verhaal voor

iedereen. (Kiddo)



Iedereen en alles - mens, dier en ding - komen samen voor de jaarlijkse vergadering om antwoorden te vinden op moeilijke vragen. Eend, die net haar kuiken heeft verloren, komt met de vraag wat er gebeurt als je dood bent. Dat lokt vele antwoorden uit, iedereen stelt zich voor iets te kunnen of te bereiken wat nu onmogelijk lijkt. Uiteindelijk komt er een antwoord waar Eend iets mee kan. Prentenboek met gedetailleerde, fantasievolle illustraties in heldere kleuren, waarop doorgeborduurd kan worden. Om te gebruiken met 4-8 jaar. AK (boekenjeugdgids.nl)