Een nest aan de rand van het woud


Een nest aan de rand van het woud


Mijn moeder werd in Antwerpen geboren als de achtste van de tien kinderen van Alphonse Van der Stighelen, meester loodgieter, en Marguerite Radoux, huisvrouw. In 1940 vluchtte het gezin van Antwerpen naar Kasterlee en later naar Brussel. 


Mijn vader werd in Maastricht geboren. Hij was de vijfde van de zes kinderen van Hendrikus van den Berg, journalist, en Wilhelmina van Vorstenbos, huisvrouw.

In 1939 verhuisde het gezin van Maastricht naar Brussel.


Mijn ouders leerden elkaar kennen in Brussel waar het gezin van mijn moeder de gelijkvloerse verdieping huurde van de ouders van mijn vader. In 1948 trouwden ze. Ze wilden graag een kroostrijk gezin. Acht kinderen verloren ze in de weken voor of na de geboorte. Na veel leed en verdriet, waren ze gelukkig met hun vier gezonde kinderen. Mijn vader was uitgever, mijn moeder gaf een tijd les aan kinderen van circusartiesten.   


Zelf werd ik, na de tiende zwangerschap van mijn moeder, geboren in de buurt van Brussel, aan de rand van het Zoniënwoud. Ik was de derde in de rij, met twee oudere broers en later ook een jongere zus.


Ik herinner me ons gezin als een warm nest waar familie en vrienden altijd welkom waren. Mijn ouders waren ook geëngageerd in allerlei verenigingen zodat er altijd wel iemand over de vloer kwam, waarbij moeder de gasten liet meegenieten van haar kook- en bakkunsten.